Shiitake

Grzyby są smaczne i aromatyczne, dlatego często goszczą na talerzach wykwintnych restauracji i podczas najbardziej wytrawnych przyjęć. Jednak na temat ich wartości odżywczych krążą w świecie naukowym – medycznym i dietetycznym – sprzeczne opinie. Określa się je albo jako pokarm ciężkostrawny i ubogi w wartości odżywcze, lub jako nawet „leśne mięso” bardzo bogate w białko. Poza tym niektóre gatunki grzybów mają nie tylko potwierdzone wartości odżywcze, ale i lecznicze – takim przykładem mogą być grzyby szitake. Gdzie jest więc ta grzybowa prawda?

Właściwości grzybów i działanie grzybów szitake

Grzyby mają dużo wody. Woda stanowi ich skład od 70 do 90 procent. Jednak niedawno odkryto, że sucha masa wszystkich grzybów składa się wyłącznie z odżywczego białka. Ilość oraz jakość białka zależy od wieku i gatunku grzyba. Poza tym w tradycyjnej medycynie istnieją gatunki, które uważane są za silne i skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Właśnie tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu określa grzyby shiitake jako “eliksir życia”. Dzięki nim organizm ludzki odzyskuje wigor i witalność. Poza tym wzmacniają one system odpornościowy, jak również przyczyniają się do ograniczenia ujemnych stuków stresu, a także działają uspokajająco.

Lek na AIDS

Na Dalekim Wschodzie grzyby te od niemal kilkuset lat wykorzystuje się do leczenia tak poważnych schorzeń jak: nowotwory, choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, problemy seksualne. Grzyby przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Pomagają w stanach kamicy woreczka żółciowego, a także wrzodów oraz leczą najgorsze zaparcia i przeziębienia. Grzyby szitake wykazują przede wszystkim działanie antynowotworowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Zapobiegają nawet namnażaniu się w tkankach wirusa HIV, który jest przyczyną AIDS. Te uzdrawiające właściwości shiitake są unikalne, co potwierdzają badania kliniczne w Europie, Ameryce, Rosji, jak również na Dalekim Wschodzie. Stwierdzono, że zawierają one unikalny glukozyd Lentinian o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowym wzmocnieniem dla niego są jedyne w świecie roślinnym związki lotne, które określa się jako “fitocydy grzybowe”. Fitocydy grzybowe skutecznie walczą z wszelkimi istniejącymi wirusami, w tym i wirusem HIV.
W Japonii ekstrakt i same grzyby zostały oficjalnie uznane za środek wspomagający leczenie nowotworów.

Jako przyprawa i suplement diety

Shiitake mushrooms można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakują jako grzyby surowe, ale w Polsce są trudno dostępne. Poza tym shiitake mushrooms można z powodzeniem kupić w niemal w każdym supermarkecie w postaci suszonej i sproszkowanej. Smakują podobnie do czosnku i mogą go z powodzeniem zastąpić w kuchni.
W celach leczniczych natomiast wykorzystuje się skoncentrowany ekstrakt z grzybów shiitake. Dostępne na polskim rynku suplementy diety zawierające ekstrakt z grzyba Shiitake (Lentinula edodes) jest przede wszystkim standaryzowany na bardzo wysoką zawartość polisacharydów. Jego cena waha się od 85 złotych do nawet 100 złotych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *