Szybko, smacznie i zdrowo, czyli zalety z posiadania blendera wysokoobrotowego

Dobry blender to urządzenie bardzo wygodne, praktyczne, a także wielofunkcyjne. Za jego pomocą możemy przygotować pyszne owocowe smoothie, mleczno-owocowy shake czy dowolny koktajl warzywny. To jednak nie wszystko. Jeśli zaopatrzysz się w dobry blender wysokoobrotowy, zakres jego funkcjonalności znacznie wzrasta.

Blender wysokoobrotowy, czyli jaki?

Ze względu na budowę dzielimy blendery na dwa rodzaje: ręczne i kielichowe. Te kielichowe natomiast dzielimy na średnioobrotowe oraz wysokoobrotowe. Chodzi tu o szybkość obrotów noża na minutę. Przyjęło się uważać, że blender wysokoobrotowy to taki, w którym przy maksymalnych obrotach, wyjątkowo mocny nóż, obraca się minimum 24 tysiące razy na minutę. Niektóre marki oferują blendery, które osiągają prędkość nawet 45 tysięcy.

Po co mi ta prędkość?

Dzięki wysokim obrotom blendera jesteśmy w stanie rozdrobnić, a nawet upłynnić znacznie większą ilość produktów. Takie urządzenie z łatwością zmieli zboże, rozdrobni orzechy, marchew czy jabłko ze skórką, ubije domowej roboty majonez, a nawet pokruszy lód. Prowadząc zdrową i różnorodną kuchnię roślinną, niemal ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie bez takiego sprzętu.

Dobre rozdrobnienie to podstawa?

Przygotowując soki, czy koktajle w blenderze wysokoobrotowym możemy liczyć na ich znacznie większe rozdrobnienie niż w zwykłym blenderze. Jest to bardzo korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ w takim wypadku, przyswajalność składników, na których tak bardzo nam zależy, jest dużo większa.

Na co zwrócić uwagę, czyli ranking blenderów wysokoobrotowych

Wybór blendera wysokoobrotowego to nie jest prosta sprawa. Ceny potrafią osiągać kwoty od kilkuset złotych do nawet kilku tysięcy. Szukając odpowiedniego urządzenia przede wszystkim zwróćmy uwagę na informację dotyczącą maksymalnej wysokości obrotów. Powinna wynosić ona od 21 – 40 tysięcy obrotów na minutę. Jeśli blender osiąga kilkanaście tysięcy obrotów, zdecydowanie nie jest to sprzęt wysokoobrotowy. Bardzo wysokie wyniki osiąga np. blender Philips Innergizer oraz Tefal Ultrablend (nawet do 45 tysięcy obrotów). Są to jednak urządzenia już dość drogie. Ich ceny kształtują się ok. 1200 – 2000 zł. W większości jednak tego rodzaju sprzętu maksymalna prędkość wynosi ok. 30 tysięcy obrotów na minutę.
Do tańszych dostępnych na naszym rynku blenderów wysokoobrotowych zaliczyć możemy np. sprzęt marki ETA, SENCOR czy GALLET (ok.300-500 zł). Blendery te dysponują prędkością maksymalną ok. 25 – 28 tysięcy.
Inne ważne cechy dobrego blendera to ilość wbudowanych noży (najczęściej 4-6), jego moc, ilość VAT (950 – 2000 W), pojemność kielicha czy materiał z jakiego jest stworzony. Warto żeby miał też system, który zapobiega przegrzewaniu.
Blendery ze średniej półki cenowej (600 – 1200 zł) to m.in. marki Concept, Bosch, Caso, Tefal, Ronic. Blendery te często mają dodatkowe funkcje np. szybkiego czyszczenia, programowania, pokrywę wyciszającą czy dodatkowy kielich np. do suchych produktów.
Jeszcze wyższa półka cenowa to takie marki jak np. wspomniany już Philips, Kuvings, VitaMix, Novis czy Blendtec. W przypadku tych produktów mamy dodatkowo do czynienia np. z przejrzystym panelem sterującym, dotykowymi przyciskami, zintegrowanym zegarem cyfrowym, systemem, który dobiera odpowiednie ustawienia silnika, timerem, dzięki któremu możemy ustawić czas blendowania, czy zróżnicowanym designem.
Warto pamiętać, że blender wysokoobrotowy jest cięższy i bardziej masywny od zwykłego. Zwróćmy uwagę też na jego wysokość, żeby nie okazało się że nie mieści się w miejscu gdzie planujemy go postawić.

Ranking blenderów można znaleźć tu: https://zdrowesokowanie.com/blender-wysokoobrotowy-ranking/

Przepisy na koktajle i smoothies, a także inne przetwory z blendera wysokoobrotowego:

Koktajl owocowy czy smoothie?

Koktajl to napój owocowy lub warzywny z dodatkiem nabiału. Zazwyczaj dodaje się do niego mleko, kefir, jogurt, maślankę. W napojach typu smoothie, nabiał zastępuje się wodą lub lodem. Potocznie jednak często używa się tych terminów zamiennie. I tak np. koktajl warzywny to rozdrobniony sok często wyłącznie z warzyw.

Truskawkowy lub jagodowy koktajl na mleku:
– 250 g truskawek lub jagód
– banan
– sok z cytryny
– szklanka mleka (ewentualnie jogurtu)

Koktajl mango z mlekiem kokosowym:
– dojrzałe mango
– banan
– mleko kokosowe (zamiennie migdałowe)
– pół łyżeczki kurkumy
– opcjonalnie miód

Pomarańczowe smoothie:
– 2 marchewki
– 2 pomarańcze
– mango
– banan
– kostki lodu

Zielone smoothie owocowo-warzywne:
– ogórek
– szpinak
-zielone melon
– jabłko
– sok z cytryny
– woda i kostki lodu

Koktajl z buraka:
– mały burak
– szklanka jeżyn
– jabłko
– woda

Domowe mleko roślinne lub masło orzechowe

Z blenderem wysokoobrotowym spokojnie możemy przyrządzić w domu dowolne mleko roślinne, jak również wszelkiego rodzaju masła orzechowe i inne pasty do kanapek. Urządzenie to bez problemu zmieli zboża, wszelkie nasiona, pestki, orzechy czy migdały. Przygotowując mleko wystarczy produkty te wcześniej namoczyć, a następnie połączyć z wodą, ewentualnie innymi dodatkami. Na koniec przelać przez gazę do szklanego naczynia.

Mleko owsiane:
– 4 łyżli płatków owsianych
– 400 ml wody
– odrobina soli oraz cukru lub miodu

Mleko migdałowe lub z orzechów z nerkowca:
– szklanka namoczonych migdałów (orzechów)
– woda
– miód

Mleko orkiszowe:
– szklanka namoczonych wcześniej ziaren orkiszu
– woda
– ksylitol

Domowe masło orzechowe:
– 2 szklanki orzeszków ziemnych (najlepiej bez soli) uprażonych wcześniej na patelni
– 2 łyżki oleju słonecznikowego (ewentualnie orzechowego)
– opcjonalnie 2 łyżki syropu klonowego lub/i szczypta cynamonu

Masło pistacjowe z avocado:
– szklanka pistacji
– avocado
– sól
– odrobina soku z cytryny

Humus czyli pasta z cieciorki
– ugotowana ciecierzyca
– pasta z tahini
– czosnek
– sok z cytryny
– oliwa
– dodatki wg upodobania np. sól, pieprz, chilli, kumin, natka pietruszki, kolendra

Pasta z buraków i słonecznika:
– 400 g upieczonych buraków
– 2 szklanki uprażonych wcześniej ziaren słonecznika
– czosnek
– sól, pieprz, kolendra, kumin

Pyszne przetwory z blendera

Marmolada z daktyli i pomarańczy:
-2 szklanki suszonych daktyli (moczonych przez noc w wodzie a następnie zblendowanych)
– 2 pomarańcze
– łyżka kakao i szczypta soli
Pokrojone pomarańcze dusimy w małej ilości wody ok. 30 minut, w garnku bez przykrycia. Dodajemy zblendowane daktyle, kakao i sól. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie wszystko blendujemy. Przechowujemy w słoiczkach.

Powidła śliwkowe
– 2 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
– 10 namoczonych wcześniej daktyli
– 3 łyżli kakao
– opcjonalnie cynamon, zmielone goździki lub wanilia
Gotowane przez ok. 1 godzinę śliwki dodajemy do daktyli. Wszystko blendujemy z przyprawami i kakao. Następnie jeszcze przez ok. 30 minut podgrzewamy na ogniu. Szczelnie zakręcone słoiki z powidłami należy pasteryzować ok. 15 minut.

Dżem z dyni i pomarańczy
– 1 kg dyni
– 2 pomarańcze
– pół szklanki cukru
– sok z 1 cytryny
– 1 opakowanie żelfixu
– cynamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa
Miąższ z dyni zalewamy wodą, sokiem z cytryny i dodajemy pomarańcze, cukier i przyprawy. Dusimy ok. 15 minut. Blendujemy, a następnie mieszamy z żelfiksem i gotujemy kolejne 15 minut. W słoikach pasteryzujemy ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *