Czy warto jeść grzyby?

Grzyby figurują w naszej diecie często, jako dodatek do mięs, sosów, zup, czy dań bezmięsnych. Z reguły doceniamy je za walory smakowe i wizualne. Według powszechnej opinii grzyby są ubogie w wartości odżywcze i składniki mineralne. Czy powinniśmy uznać grzyby jako ważny składnik diety?

  1. Dieta – czy warto ją wzbogacić o grzyby?
  2. Co jeszcze wiemy o grzybach?
  3. Grzyby w kuchni

Dieta – czy warto ją wzbogacić o grzyby?

Lubimy grzyby, bo są smaczne i pięknie pachną. Większość z nas powiela informację, że grzyby pozbawione są jakichkolwiek właściwości odżywczych, a zawierają jedynie wodę. Nie do końca jest to prawdą. Owszem składają się w 80-90% z wody, jednak pozostałe 10-20% stanowią składniki odżywcze. Co znajdziemy w grzybach? Grzyby są źródłem białka. Na 100 g grzybów zawartość białka wynosi od do 4 gramów. Oprócz białka zawierają również witaminy z grupy B i D, a także sporo składników mineralnych. Głównie selen, żelazo, wapń, potas, czy fosfor. Grzyby mają również antyoksydanty. Warto zwrócić uwagę, że są niskokaloryczne i z powodzeniem możemy ich używać, jako substytut mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zatem, wbrew pozorom możemy uznać grzyby jako ważny składnik diety.

Co jeszcze wiemy o grzybach?

Grzyby cenny składnik diety niskokalorycznej i wegańskiej. Właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu polecane są w dietach redukcyjnych, a ze względu na zawartość białka w diecie wegańskiej. Grzyby zwane są również jedzeniem typu superfoods, które często włączane jest w zdrowe odżywianie i różne diety. Oprócz tego, że są wspaniałym dodatkiem dań i składnikiem wielu diet to warto wiedzieć, jak poprawnie je przechowywać. Świeże grzyby najlepiej przechowywać w lodówce w woreczku, ale nie plastikowym. Do tego najlepiej nadaje się woreczek materiałowy lub lniany, który zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza. Jeśli chcesz zrobić zapasy grzybów, to najlepiej będzie je ususzyć lub zaprawić w słoiki. Pamiętaj, aby grzyby nadawały się do późniejszej konsumpcji, proces ich suszenia musi być powolny. Zachowają wtedy swój aromat i nadadzą potrawom niepowtarzalnego smaku. Możesz również zamrozić grzyby, ale powinny przed mrożeniem zostać blanszowane. Czyli poddane delikatnej obróbce termicznej.

Grzyby w kuchni

Grzyby są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, zup i dań wegańskich. Jednak mogą stanowić również danie główne. Do tego nadadzą się boczniaki, z których można zrobić smaczne kotlety i doprawić je natką pietruszki. Czy kurki i podgrzybki, które skomponujemy z prostą jajecznicą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *