Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to termin oznaczający żywność produkowaną bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, co ściśle określa odpowiednie rozporządzenie Unii Europejskiej. Powszechnie uważa się, że najzdrowsze rośliny to rośliny ekologiczne. Czy naprawdę żywność ekologiczna wiele różni się od żywności konwencjonalnej?

 

Podstawowa różnica polega na sposobie produkcji, który podlega kontroli na każdym etapie – od produkcji po dystrybucję. Do hodowli nie stosuje się pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych. Produkcja musi odbywać się z zasadami chroniącymi środowisko, zwłaszcza wody i gleby.

 

Jak poznać produkty eko?

 

Według naukowców część z roślin pochodzących z upraw ekologicznych przewyższa wartościami odżywczymi produkty konwencjonalne. Jednak część roślin posiadająca na opakowaniu certyfikat unijny eko (liść z gwiazdek na zielonym tle) jest całkowicie bezpieczna również bez tego logo.

 

Coroczny raport przygotowany przez EWG, czyli Environmental Working Group pokazuje, które warzywa i owoce nie zawierają pestycydów, tym samym będąc najzdrowszymi roślinami. Lista 15 najczystszych oraz 12 najbardziej brudnych warzyw i owoców powstałych po przeanalizowaniu blisko 41 000 próbek.

 

Czysta Piętnastka, czyli warzywa i owoce o najmniejszej podatności na zanieczyszczenia pestycydami:

 

Awokado
Kukurydza
Ananas
Groszek
Cebula
Papaja
Bakłażan
Szparagi
Kiwi
Kapusta
Kalafior
Melon kantalupa
Brokuł
Pieczarki
Melon miodowy.

 

Brudna Dwunastka, to lista roślin najbardziej podatnych na zanieczyszczenia. Warzywa i owoce z tego zestawienia warto wybierać ekologiczne:

 

Truskawki
Szpinak
Jarmuż
Nektarynki
Jabłka
Winogrona
Brzoskwinie
Wiśnie
Gruszki
Pomidory
Seler
Ziemniaki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *