Grzyby jadalne — jak rozpoznać?

Dawni Słowianie wierzyli, że są one istotami niemalże osobowymi, związanymi ze światem nadprzyrodzonym. Grzyby. Dookoła ich zbierania narosło wiele ludowych przesądów: trzeba zbierać je wcześnie rano, kiedy jeszcze śpią, koniecznie w milczeniu – tak, by nie pouciekały. Dziś grzybobranie w naszym kraju można nazwać jednym ze sportów narodowych. Czy wiesz, jak rozpoznać jadalne grzyby? Podpowiadamy!

Jadalne, niejadalne i trujące

Grzyby można podzielić na trzy kategorie: jadalne, niejadalne i trujące. Pierwsze z nich, o których mowa będzie w tym tekście, są cenione ze względu na swoje walory smakowe i aromat. Druga grupa zawiera te, które nie są zbyt atrakcyjne kulinarnie: ich smak i zapach są nieprzyjemne, a konsystencja twarda i ciężkostrawna. Ostatnia kategoria, jak sama nazwa wskazuje, to te grzyby, które zawierają toksyczne substancje, mogące doprowadzić nawet do śmierci spożywającej je osoby.

Informacje o grzybach znajdziesz na https://naturalnieozdrowiu.pl/atlas-grzybow-jadalnych-popularne-grzyby-jadalne-w-polsce/

Ucz się od mistrzów

Jak rozpoznać grzyby jadalne? Najlepiej – wbrew ludowym przesądom – chodzić na grzybobranie z doświadczonym grzybiarzem, który podzieli się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli jednak nie masz w swoim otoczeniu takiej osoby – szukaj wiedzy w sprawdzonych źródłach. Nasz artykuł to dobry punkt wyjścia do tego, by zacząć pogłębiać swoją wiedzę.

Zaglądaj pod kapelusze

Podstawową wskazówkę uzyskasz, zaglądając pod grzybowy kapelusz. Zdecydowana większość jadalnych okazów od spodu będzie pokryta drobną gąbeczką. Charakterystyczne blaszki – jak u pieczarek – występują głównie u gatunków trujących. Trzymając się tej zasady, z pewnością zwiększysz swoje szanse na udane zbiory.

Przeprowadź test smaku

Kiedy już zidentyfikujesz odpowiedni spód, ale nadal nie jesteś pewien: możesz przeprowadzić test smaku. Przełam kapelusz grzyba i posmakuj go czubkiem języka. Jeżeli poczujesz gorycz – grzyb bez wątpienia będzie trujący. W innym wypadku – gratulacje, trafiłeś na jadalny okaz! Taki test nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu, a pozwoli rozwiać wątpliwości, w niepewnych sytuacjach.

Poszerzaj wiedzę grzybiarza

Jeżeli jesteś niedoświadczonym grzybiarzem i wciąż masz wątpliwości – zaopatrz się w Atlas Grzybów Jadalnych. To dla Ciebie niezbędna pozycja, z którą warto się zapoznać jeszcze przed wyruszeniem na łowy. Jeżeli nie kojarzysz jakiegoś okazu lub nie jesteś go pewien – zostaw go tam, gdzie rośnie. Oprócz nas z dobrodziejstw grzybobrania korzystają także leśne zwierzęta i owady, a w ich świecie podział na to, co jadalne i niejadalne wygląda zupełnie inaczej.

Poproś o pomoc sanepid

Kierując się naszymi zasadami, zwiększasz szansę na pokaźne zbiory smacznych grzybów nadających się do przyrządzenia pysznych dań. Pamiętaj, że w razie wątpliwości zawsze możesz zawieźć swoje grzyby do najbliższej placówki sanepidu. Pracujący tam specjaliści bez żadnych wątpliwości określą, czy zebrane przez Ciebie skarby lasu są bezpieczne. Lepiej stracić trochę czasu na dodatkowe wycieczki, niż zafundować sobie rozstrój żołądka czy inne poważne problemy zdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *