Jak mrozić kurki, by zachowały swój smak?

W okresie jesienno-zimowym wiele osób chętnie zjadłoby smaczne kurki. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wcześniejsze nazbieranie ich, a kolejno zamrożenie. Jednak tutaj może pojawić się pytanie jak mrozić kurki? Przeczytaj artykuł i dowiedz się najpotrzebniejszych informacji. 

W jaki sposób prawidłowo mrozić kurki?

Wiele osób zastanawia się jak mrozić kurki, jednak nie jest to nic trudnego. Pierwszą czynnością, od jakiej powinniśmy zacząć mrożenie kurek, jest przeprowadzenie selekcji. To pozwoli na zaoszczędzenie rozczarowania po ich rozmrożeniu. Przygotowanie kurek warto rozpocząć od nacięcia trzonu grzyba. Dzięki temu sprawdzimy, czy grzyb nadaje się do dalszej obróbki.

Mrożenia kurek można dokonać jedynie na w pełni zdrowych okazach. Wszystkie inne grzyby, które są podgniłe, miękkie zarobaczone, trzeba natychmiast użyć lub wyrzucić. Należy również zadbać o czyszczenie kurek. Jednak niewskazane jest, by umyć kurki, gdyż można je oczyścić na sucho. Można je przetrzeć zwykłym papierem lub szmatką. Oczyszczone kurki będzie można zamrozić, ale warto poczekać, aż wilgoć dobrze się wchłonie.

Mrożenie kurek, a blanszowanie

Blanszowanie kurek jest czynnością niezbędną, bez tego grzyb może nabrać gorzkiego posmaku. Gorzki smak może być wskazaniem do wyrzucenia kurek po rozmrożeniu. Blanszowanie polega na poddaniu grzyba wyżej temperaturze oraz soli. Kurki należy gotować w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Po kąpieli w gorącej wodzie należy je solidnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Po działaniu wysokiej temperatury kurki staną się mniejsze, a to zaoszczędzi miejsca w zamrażalniku.

Zamrożone kurki – co jeszcze musisz wiedzieć?

Tak przygotowane kurki możemy zamrozić, gdy dysponujemy nowoczesną zamrażarką. Nasz sprzęt powinien mieć funkcje schodzenia do niskich temperatur, w bardzo krótkim czasie. Jednak dla bezpieczeństwa należy rozgrzać patelnię na maśle klarowanym i podsmażyć kurki przez krótką chwilę.

Mrożone kurki – jakich pojemników użyć?

Mrozić grzyby kurki można w pojemnikach oraz foliowych woreczkach. W początkowych etapach mrożenia najlepiej jest przechowywać kurki na tackach. Dopiero gdy przygotowane grzyby zamarzną, można przygotować szczelnie zamknięte worki bądź pojemniki. Wtedy kurki mrożone nie posklejają się i zachowają swój kształt.

Na jak długi czas można zamrozić kurki?

Kurki najlepiej mrozić na nie więcej niż 6 miesięcy. W tym okresie mamy pewność, że rozmrożone kurki będą dobre do spożycia. Obsmażone grzyby powinny wytrzymać dłużej, nawet do roku czasu. Najlepiej jest mrozić w temperaturze minus 18 stopni. Raz rozmrożonych kurek nie można ponownie zamrażać, gdyż jest to niebezpieczne dla zdrowia. Najlepiej jest się trzymać tych podanych tu punktów i następnie cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *