Shiitake

Grzyby są smaczne i aromatyczne, dlatego często goszczą na talerzach wykwintnych restauracji i podczas najbardziej wytrawnych przyjęć. Jednak na temat ich wartości odżywczych krążą w świecie naukowym – medycznym i dietetycznym – sprzeczne opinie. Określa się je albo jako pokarm ciężkostrawny i ubogi w wartości odżywcze, lub jako nawet „leśne mięso” bardzo bogate w białko. Poza tym niektóre gatunki grzybów mają nie tylko potwierdzone wartości odżywcze, ale i lecznicze – takim przykładem mogą być grzyby szitake. Gdzie jest więc ta grzybowa prawda?

Właściwości grzybów i działanie grzybów szitake

Grzyby mają dużo wody. Woda stanowi ich skład od 70 do 90 procent. Jednak niedawno odkryto, że sucha masa wszystkich grzybów składa się wyłącznie z odżywczego białka. Ilość oraz jakość białka zależy od wieku i gatunku grzyba. Poza tym w tradycyjnej medycynie istnieją gatunki, które uważane są za silne i skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Właśnie tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu określa grzyby shiitake jako „eliksir życia”. Dzięki nim organizm ludzki odzyskuje wigor i witalność. Poza tym wzmacniają one system odpornościowy, jak również przyczyniają się do ograniczenia ujemnych stuków stresu, a także działają uspokajająco.

Lek na AIDS

Na Dalekim Wschodzie grzyby te od niemal kilkuset lat wykorzystuje się do leczenia tak poważnych schorzeń jak: nowotwory, choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, problemy seksualne. Grzyby przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Pomagają w stanach kamicy woreczka żółciowego, a także wrzodów oraz leczą najgorsze zaparcia i przeziębienia. Grzyby szitake wykazują przede wszystkim działanie antynowotworowe, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Zapobiegają nawet namnażaniu się w tkankach wirusa HIV, który jest przyczyną AIDS. Te uzdrawiające właściwości shiitake są unikalne, co potwierdzają badania kliniczne w Europie, Ameryce, Rosji, jak również na Dalekim Wschodzie. Stwierdzono, że zawierają one unikalny glukozyd Lentinian o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowym wzmocnieniem dla niego są jedyne w świecie roślinnym związki lotne, które określa się jako „fitocydy grzybowe”. Fitocydy grzybowe skutecznie walczą z wszelkimi istniejącymi wirusami, w tym i wirusem HIV.
W Japonii ekstrakt i same grzyby zostały oficjalnie uznane za środek wspomagający leczenie nowotworów.

Jako przyprawa i suplement diety

Shiitake mushrooms można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakują jako grzyby surowe, ale w Polsce są trudno dostępne. Poza tym shiitake mushrooms można z powodzeniem kupić w niemal w każdym supermarkecie w postaci suszonej i sproszkowanej. Smakują podobnie do czosnku i mogą go z powodzeniem zastąpić w kuchni.
W celach leczniczych natomiast wykorzystuje się skoncentrowany ekstrakt z grzybów shiitake. Dostępne na polskim rynku suplementy diety zawierające ekstrakt z grzyba Shiitake (Lentinula edodes) jest przede wszystkim standaryzowany na bardzo wysoką zawartość polisacharydów. Jego cena waha się od 85 złotych do nawet 100 złotych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *